Najbolje od mene

Zdravo stranče,daj da ti ispričam svoj život...


04.12.2015.

5. Pala magla do pola Sarajeva, ne vidi se ni kuća ni kapija..

Pala magla do pola Sarajeva, ne vidi se ni kuća ni kapija.. Danas je baš jedan od tih dana, a Sarajevo ne bi bilo Sarajevo kad ne bi imalo svoju čar. Volim ovaj grad i kad je kiša, magla, sunce, Proljeće, Ljeto, Jesen, Zima. Jednostavno ovaj grad moraš voljeti ako imaš dušu. Roditelji mi nisu rođeni u Sarajevu, ali su proveli u njemu 35 godina, proveli su dakle i ratne godine u ovome gradu. Uz suze i smjeh su mi prepirčavali događaje. Koliko god taj rat bio težak, građani ovog grada su tražili razlog za sreću. Ovaj grad u to vrijeme su voljeli svi, bar oni koji su ostali u njemu. Moja generacija je posljednja koja nije rasla uz internet. Daleko od toga da nismo imali pristup, već nam je prosto bilo zanimljivije otkrivati čari Sarajeva. Uživali smo rasti uz Sarajevo. Zimu, Ljeto, Proljeće, Jesen provodili smo na ulicama Sarajeva. Tokom mog odrastanja moje srce je sraslo uz Sarajevo. Daleko od toga da drugi gradovi nemaju svoju dušu. Već prosto ja sam tu gdje sam, zavoljela sam ovo mjesto, ovaj grad. Prošlost ovoga grada, a Bogami i sadašnjost me tjera da ga volim. Da, ima ovaj grad mana, nije da nema. Već hoću da zanemarim to. Neću da kvarim sliku onu koju su mi moji roditelji usadili još u djetinstvu. Volim ovaj grad, volim građane Sarajeva. Volim čak i namrgođene face u tramvaju, volim i Sarajevske cigane, šanere. Često gledam snimke Nadrealista, vrate mi osmjeh na lice, ali isto tako se rastužim. Jer mi smo bili jako bogati, jedinstveni. Kako su tri prijatelja zaboravila na sve ono što su imali? (Ali nažalost oni nisu jedini koji su doživjeli takvu sudbinu.) Nikada nisam pronašla odgvor na to pitanje, a i ako jesam prosto ne želim vjerovat u ništa što će uništit sve one lijepe momente. Ipak mi je draže ne čuti i ne znati odgovor. Ja hoću i želim da taj suživot opet zaživi. Da nam opet nije bitno, kako se ko zove, i da na osnovu imena ne donose mišljenje o nama.

Pala magla do pola Sarajeva..
Pala magla do pola Sarajeva..


Najbolje od mene
<< 12/2015 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

“Pustite nas da volimo zimu, ipak je ona proljeće genijalnih umova.” – Petro Aretino

Ko sam ja?
"Ko sam ja?" To je pitanje koje vjerovatno je mučilo čovječanstvo još od samog početka civilizacije. I uvijek smo izgovarali nepotpune odgovore na to pitanje. Jer smo taj odgovor večinom tražili na pogrešnim mjestima u filozofiji, vjeri, psihologiji i slično. Umjesto što čitav život odgovor tražimo na takvim mjestima, hajde da krenemo od početka. Kada sami sebi postavimo tavo pitanje "Ko sam ja?" odmah treba da zaredamo rafal pitanja poput "Šta je moje istinsko postojanje?" Šta ja želim od svoga života?" "Koji je moj osnovni identitet?" Još uvijek nedobijamo odgvor. Ok, idemo ovako. Kada nas neko upita "Ko si ti?" Mi uvijek pokušavamo da damo razuman odgovor a isto tako iskren i opširan. Pokušavamo da opisujemo sebe u onoj mjeri u kojoj smo sami sebi poznati, krenete od činjenica. Kao npr. "loš ili dobar", "vrijedan ili bezvrijedan","filozofski ili religioznih", "naučnih ili poetičnih" jer te činjenice smo usvojili kao bitne. Umjesto da muku mučimo sa onim što su nam servirali. Zašto npr. ne bih pomisli jednostavno:

"Ja sam jedinstvena osoba, biće obdareno određenim sposobnostima i kvalitetima; ja sam mila, draga, ali ponekad i gruba, ljubazana, ali ponekad i namrgođena; ja sam vesela, a ponekada i tužna; ja sam žena, djevojka, sestra, kćerka; ja uživam u dugim šetnjama i volim životinje; ja sam neobična, a ponekad i obična; ... ” I ubrzo lista postaje prevelika za ovako mali prostor. Shvatimo da nismo ono što žele drugi, šta govore drugi već ono što sami želimo da smo, e pa to sam ja i to je najbolje od mene.Bitno
Roditelji
Blizanka
Braca
MOJE ŽIVOTINSKO CARSTVO
Graf
Štaf
Traf
Fleki
Silver
Kiki
Lala
I dvije lopuže
pa tek onda svi ostali

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
19022

Powered by Blogger.ba