Najbolje od mene

Zdravo stranče,daj da ti ispričam svoj život...


05.12.2015.

6. Lijenost. Kako se otrgnuti?!

Danas skoro čitav dan čitam bloggove i samo nailazim na “tužna sam, patim, oj kako boli kad voliš“ i bla – bla - bla - bla... Ne želim kritikovati ljude sa svojim kometarima, tako da ih ostavljam samo kada želim da nekome kažem da je upravu i kada mi se nešto sviđa.
Naišla sam na 10-tak bloggova koje mogu da čitam jer ne pišu da bi ih neko tješio.
Helem, da zanemarim bloggove, na moju žalost a mislim i vašu svi mi poznajemo ljude koji su ne samo lijeni, već lijeni na kvadrat.
Oni su toliko lijeni, da su lijeni borit se protiv svoje lijenosti. Jer je zaboga puno lakše biti depresivan, tužan i slično. Niko od nas neće se izvikat na lijenčinu, jer i sam je svjestan da je i on PONEKAD lijen.
Imam utisak da je lijenost postala poput epidemije- kud god da se okrenem vidim ljude koji rade sve samo ne ono što bi trebali tačnije širiti ljubav, mir, davati vjetar u leđa. Svi su uvijek prezauzeti ovim, onim. Lijenčine su slabići. (Mislim na konstantne lijenčuge.)
Preslabi su da bi se odoljeli napastima koje ih navode na egoistično zadovoljavanje osobnih potreba i želja. Prikrivaju i opravdavaju svoju lijenost svim mogućim paravanima i tako se udaljuju od blagostanja. To rade slabići. Kad dopuštaš da te obuzme lijenost, to znači da se predaješ sovoj napasti, pokazuješ da si slabić.
Kad pretjerano provodiš vrijeme okrivljujući druge, ustvari kradeš Bogu dane (Kako se sa razlogom, kaže u narodu.) Stvoreni smo, dakle došli smo na ovaj svijet ne da ljenčarimo kao slabići već da ispunimo svoju svrhu kao junaci. Par puta dok sam bila mlađa sam uhvatila sama sebe u takvom "stanju". Primjetila sam da to „stanje“ traje predugo.
Stala sam pred ogledalo i započela svađu sama sa sobom, pitala sam sebe :
„Jesi ti slabić? Zašto dopustaš da te obuzme ljenost? Jer.. to znaći da si slabić! Ti nikada nisi bili troma duhom i tijelom, pa izgubila si se u svakodnevnici. Zašto si se prepustila rutini života? Zašto ne želiš kvalitetniji život?“
Progovori drugo ja:
„Pa to su sve pokazitelji slabića, ti to nikada nisi bila.“
U to vrijeme da mi neko kaže da sam slabić strašno bih se naljutila. I nekako sam se istrgla iz toga, ali vjerujte da sam mogla reći da lijenost boli, da bih vrištala iz sve glasa.
Da zaključimo u slučaju da ovo bude čitala neka lijenčina, ako imate neke od ovih siptopa pod hitno se posavjetujte sa samim sobom, jer nikom drugom nije dovoljno stalo! :)

Najbolje od mene
<< 12/2015 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

“Pustite nas da volimo zimu, ipak je ona proljeće genijalnih umova.” – Petro Aretino

Ko sam ja?
"Ko sam ja?" To je pitanje koje vjerovatno je mučilo čovječanstvo još od samog početka civilizacije. I uvijek smo izgovarali nepotpune odgovore na to pitanje. Jer smo taj odgovor večinom tražili na pogrešnim mjestima u filozofiji, vjeri, psihologiji i slično. Umjesto što čitav život odgovor tražimo na takvim mjestima, hajde da krenemo od početka. Kada sami sebi postavimo tavo pitanje "Ko sam ja?" odmah treba da zaredamo rafal pitanja poput "Šta je moje istinsko postojanje?" Šta ja želim od svoga života?" "Koji je moj osnovni identitet?" Još uvijek nedobijamo odgvor. Ok, idemo ovako. Kada nas neko upita "Ko si ti?" Mi uvijek pokušavamo da damo razuman odgovor a isto tako iskren i opširan. Pokušavamo da opisujemo sebe u onoj mjeri u kojoj smo sami sebi poznati, krenete od činjenica. Kao npr. "loš ili dobar", "vrijedan ili bezvrijedan","filozofski ili religioznih", "naučnih ili poetičnih" jer te činjenice smo usvojili kao bitne. Umjesto da muku mučimo sa onim što su nam servirali. Zašto npr. ne bih pomisli jednostavno:

"Ja sam jedinstvena osoba, biće obdareno određenim sposobnostima i kvalitetima; ja sam mila, draga, ali ponekad i gruba, ljubazana, ali ponekad i namrgođena; ja sam vesela, a ponekada i tužna; ja sam žena, djevojka, sestra, kćerka; ja uživam u dugim šetnjama i volim životinje; ja sam neobična, a ponekad i obična; ... ” I ubrzo lista postaje prevelika za ovako mali prostor. Shvatimo da nismo ono što žele drugi, šta govore drugi već ono što sami želimo da smo, e pa to sam ja i to je najbolje od mene.Bitno
Roditelji
Blizanka
Braca
MOJE ŽIVOTINSKO CARSTVO
Graf
Štaf
Traf
Fleki
Silver
Kiki
Lala
I dvije lopuže
pa tek onda svi ostali

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
19023

Powered by Blogger.ba