Najbolje od mene

Zdravo stranče,daj da ti ispričam svoj život...


06.01.2016.

36. Besplatni osjećaji.

Ne znam kako se polovično žive dani. Ne znam kako se desi da život, iako je sačinjen od sretnih slika, opet nekako djeluje tužno jer samo jedna fali za saznanje tog osjećaja. Tačno se zeznem, i zeznu me, a sve ukazuje na to da stvarno nismo, na kraju, uradili ništa. Voljela bih da sam drugačija, tako bi mi svijet izgledao jednostavniji. Voljela bih da mi ne fali ta jedna jedina slika, na vrhu za sreću. Voljela bih.
Žao mi je što je moj život postao izložba osjećaja sa besplatnim ulazom. Ovdje sam prije svega naišla na ljude koji su voljni pokloniti riječi, bez trunke pokvarenosti. Svako od njih bi na svoj način spriječio po koju ranu na mom srcu. Iz pogrešnog ugla slika ponekad dijeluje potpuno drugačije onima koji nikada nisu naučili da stvarno gledaju. Zato pokušavam da sakrijem jednu ranu na srcu koja mi se čini nekako samo moja, a previše sam mala naspram nje… To vam je kao efekat udaljenog zuma. Iz tuđih očiju dijeluje manje, dok moje oko vidi samo jednu stvar.

"... onda odjednom raspored mladeza na njenim ledjima kao tajna mapa pokazao mi je u koju zvezdu treba da se zagledam"- Balašević


Najbolje od mene

“Pustite nas da volimo zimu, ipak je ona proljeće genijalnih umova.” – Petro Aretino

Ko sam ja?
"Ko sam ja?" To je pitanje koje vjerovatno je mučilo čovječanstvo još od samog početka civilizacije. I uvijek smo izgovarali nepotpune odgovore na to pitanje. Jer smo taj odgovor večinom tražili na pogrešnim mjestima u filozofiji, vjeri, psihologiji i slično. Umjesto što čitav život odgovor tražimo na takvim mjestima, hajde da krenemo od početka. Kada sami sebi postavimo tavo pitanje "Ko sam ja?" odmah treba da zaredamo rafal pitanja poput "Šta je moje istinsko postojanje?" Šta ja želim od svoga života?" "Koji je moj osnovni identitet?" Još uvijek nedobijamo odgvor. Ok, idemo ovako. Kada nas neko upita "Ko si ti?" Mi uvijek pokušavamo da damo razuman odgovor a isto tako iskren i opširan. Pokušavamo da opisujemo sebe u onoj mjeri u kojoj smo sami sebi poznati, krenete od činjenica. Kao npr. "loš ili dobar", "vrijedan ili bezvrijedan","filozofski ili religioznih", "naučnih ili poetičnih" jer te činjenice smo usvojili kao bitne. Umjesto da muku mučimo sa onim što su nam servirali. Zašto npr. ne bih pomisli jednostavno:

"Ja sam jedinstvena osoba, biće obdareno određenim sposobnostima i kvalitetima; ja sam mila, draga, ali ponekad i gruba, ljubazana, ali ponekad i namrgođena; ja sam vesela, a ponekada i tužna; ja sam žena, djevojka, sestra, kćerka; ja uživam u dugim šetnjama i volim životinje; ja sam neobična, a ponekad i obična; ... ” I ubrzo lista postaje prevelika za ovako mali prostor. Shvatimo da nismo ono što žele drugi, šta govore drugi već ono što sami želimo da smo, e pa to sam ja i to je najbolje od mene.Bitno
Roditelji
Blizanka
Braca
MOJE ŽIVOTINSKO CARSTVO
Graf
Štaf
Traf
Fleki
Silver
Kiki
Lala
I dvije lopuže
pa tek onda svi ostali

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
20303

Powered by Blogger.ba