Najbolje od mene

Zdravo stranče,daj da ti ispričam svoj život...


10.01.2016.

47. Laku noć dragi moji.


"Svim majkama bih izbrisao bore,učinio da očevi ih vole. Davnu ljubav da im vrate i da mirno žive svoje sate,da sam ja netko.."

10.01.2016.

46. Dobar dan ljepotice.

I dalje poštujem savjet što sam dobila od jedne od najdražih bloggerica. Dakle, i dalje sama sebi upućujem koplimente. Jutros dok sam prala zube, presvlačila pidžamu, oblačila odjeću, opet sam sama sebi izvukla osmjeh u onu iskrivljenu liniju na krajevima.

Imam jedan problem dok čitam bloggove, ne podnosim neke greške koje smatram da se ne bismo trebali praviti jer spadaju u one osnovne stavke obrazovanja. A kad smo već odlučili da pišemo blogg, trebamo znati te osnovne stvari.

Krenimo od toga da:
1. Negacija uz glagole piše se odvojeno – “ne znam”, “ne želim”, “ne mogu”. Izuzetak su negacije “nisam”, “neću”, “nemoj” i “nemam”. ZAPAMTITE TO!
2. Rječica “li” se obavezno odvaja – “da li”, “je li”, izuzev u skraćenom obliku kada glasi – “dal’”, “jel’”. Lakše ćete možda zapamtiti ukoliko vam kažem da kada napišete “jeli” onda to neizostavno znači da ste jeli na primjer grah i nikako ne može da označava rječicu…
3. Negacija se uz glagole piše odvojeno, ali uz imenice obavezno “ide” sastavljeno – “nesreća” ili recimo “nezadovoljstvo”.
4. Sinonim riječi “nedostajati” glasi “faliti”, a ne “hvaliti”, i ovo pravilo nema nikakve veze s time što je ispravno reći “hvala”, a često imamo prilike da čujemo – “fala”.
5. Pomoćni glagol “biti” najčešće se pogrešno koristi u prvom licu množine. Dakle, ne kaže se “Mi bi otišli tamo”, već “Mi bismo otišli tamo”. Dakle, ja BIH, ti BI , on/ona/ono BI, mi BISMO, vi BISTE, oni BI! PROSTO!
6. Možda nekima na prvi pogled djeluje nelogično, tek bilo bi dobro da se zapamti da se superlativi pridjeva “dobar”, “jak” i “slab” ne pišu “naj bolji”, “naj jači” i “naj slabiji”, već sastavljeno – “najbolji”, “najjači”, “najslabiji”.
Ne želim da pametujem, ali eto te neke stvari svi mi trebamo da znamo, kada ovo pišem mislim na sve bloggere uključujući i sebe.
Želim vam ugodan dan! :D

Ako sam vas gnjavila sa postom, znajte da niste jedini, ima još jedna žrtva! :D :P
Ako sam vas gnjavila sa postom, znajte da niste jedini, ima još jedna žrtva! :D :P


Najbolje od mene

“Pustite nas da volimo zimu, ipak je ona proljeće genijalnih umova.” – Petro Aretino

Ko sam ja?
"Ko sam ja?" To je pitanje koje vjerovatno je mučilo čovječanstvo još od samog početka civilizacije. I uvijek smo izgovarali nepotpune odgovore na to pitanje. Jer smo taj odgovor večinom tražili na pogrešnim mjestima u filozofiji, vjeri, psihologiji i slično. Umjesto što čitav život odgovor tražimo na takvim mjestima, hajde da krenemo od početka. Kada sami sebi postavimo tavo pitanje "Ko sam ja?" odmah treba da zaredamo rafal pitanja poput "Šta je moje istinsko postojanje?" Šta ja želim od svoga života?" "Koji je moj osnovni identitet?" Još uvijek nedobijamo odgvor. Ok, idemo ovako. Kada nas neko upita "Ko si ti?" Mi uvijek pokušavamo da damo razuman odgovor a isto tako iskren i opširan. Pokušavamo da opisujemo sebe u onoj mjeri u kojoj smo sami sebi poznati, krenete od činjenica. Kao npr. "loš ili dobar", "vrijedan ili bezvrijedan","filozofski ili religioznih", "naučnih ili poetičnih" jer te činjenice smo usvojili kao bitne. Umjesto da muku mučimo sa onim što su nam servirali. Zašto npr. ne bih pomisli jednostavno:

"Ja sam jedinstvena osoba, biće obdareno određenim sposobnostima i kvalitetima; ja sam mila, draga, ali ponekad i gruba, ljubazana, ali ponekad i namrgođena; ja sam vesela, a ponekada i tužna; ja sam žena, djevojka, sestra, kćerka; ja uživam u dugim šetnjama i volim životinje; ja sam neobična, a ponekad i obična; ... ” I ubrzo lista postaje prevelika za ovako mali prostor. Shvatimo da nismo ono što žele drugi, šta govore drugi već ono što sami želimo da smo, e pa to sam ja i to je najbolje od mene.Bitno
Roditelji
Blizanka
Braca
MOJE ŽIVOTINSKO CARSTVO
Graf
Štaf
Traf
Fleki
Silver
Kiki
Lala
I dvije lopuže
pa tek onda svi ostali

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
22914

Powered by Blogger.ba