Najbolje od mene

Zdravo stranče,daj da ti ispričam svoj život...


16.01.2016.

56. Iskoristi dan, najbolje što umiješ.

Svi planovi, datumi, obavezni rokovi zbog kojih se ne spava, navijeni satovi i bezuspješna odlaganja, šolja čaja u ruci i lažan osmjeh na licu, samo da se pregura i ovaj dan. Propuštena šansa, koja je mogla biti data nekome. Tek sada vidim koliko sam ostavljala dio sebe kuda god da sam kročila. Nisam žalila, a trebala sam.
Sada kada imam dosta vremena želim ga iskoristiti tako da zaboravim sve ono zbog čega se raspadam, uzela sam da čitam knjigu (Milan Kundera-Nepodnošljiva lakoća postojanja). Odavno je tu na polici, ali eto ne znam ni ja zašto, ali sam uvijek izbjegavala da je uzmem. Danas jesam. Negdje duboko u sebi sam znala da je možda neću shvatiti, pa ju je moj mozak jednostavno prekrižio svaki put kada bi je ugledao. Sad za sada uspjeva da mi okupira misli. Zadovoljna sam.

Najbolje od mene

“Pustite nas da volimo zimu, ipak je ona proljeće genijalnih umova.” – Petro Aretino

Ko sam ja?
"Ko sam ja?" To je pitanje koje vjerovatno je mučilo čovječanstvo još od samog početka civilizacije. I uvijek smo izgovarali nepotpune odgovore na to pitanje. Jer smo taj odgovor večinom tražili na pogrešnim mjestima u filozofiji, vjeri, psihologiji i slično. Umjesto što čitav život odgovor tražimo na takvim mjestima, hajde da krenemo od početka. Kada sami sebi postavimo tavo pitanje "Ko sam ja?" odmah treba da zaredamo rafal pitanja poput "Šta je moje istinsko postojanje?" Šta ja želim od svoga života?" "Koji je moj osnovni identitet?" Još uvijek nedobijamo odgvor. Ok, idemo ovako. Kada nas neko upita "Ko si ti?" Mi uvijek pokušavamo da damo razuman odgovor a isto tako iskren i opširan. Pokušavamo da opisujemo sebe u onoj mjeri u kojoj smo sami sebi poznati, krenete od činjenica. Kao npr. "loš ili dobar", "vrijedan ili bezvrijedan","filozofski ili religioznih", "naučnih ili poetičnih" jer te činjenice smo usvojili kao bitne. Umjesto da muku mučimo sa onim što su nam servirali. Zašto npr. ne bih pomisli jednostavno:

"Ja sam jedinstvena osoba, biće obdareno određenim sposobnostima i kvalitetima; ja sam mila, draga, ali ponekad i gruba, ljubazana, ali ponekad i namrgođena; ja sam vesela, a ponekada i tužna; ja sam žena, djevojka, sestra, kćerka; ja uživam u dugim šetnjama i volim životinje; ja sam neobična, a ponekad i obična; ... ” I ubrzo lista postaje prevelika za ovako mali prostor. Shvatimo da nismo ono što žele drugi, šta govore drugi već ono što sami želimo da smo, e pa to sam ja i to je najbolje od mene.Bitno
Roditelji
Blizanka
Braca
MOJE ŽIVOTINSKO CARSTVO
Graf
Štaf
Traf
Fleki
Silver
Kiki
Lala
I dvije lopuže
pa tek onda svi ostali

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
20303

Powered by Blogger.ba