Najbolje od mene

Zdravo stranče,daj da ti ispričam svoj život...


24.01.2016.

65. Nešto je umrlo u meni, osjećam okus krvi.

U posljednje vrijeme često mi misli lutaju u prošlost, pokušavam da nađem razlog, pokušavam da nađem taj početak kraja, gdje je? Gdje je sve počelo da se ruši?! Preturam po glavi, ne nalazim taj početak, razlog.. Kada vidim da ne ide, pokušavam da usmjerim misli u drugom pravcu, prema budućnosti, ali baš to nikako ne ide. Dobro shvatam ja da je prošlost prošlost i da to nikako ne mogu da promjenim, a sve teže i teže podnosim. Kako dani odmiču sve je teže i teže. Mama mi prenosi kako stalno zove kući i pita gdje sam ja. Rekla sam joj da kaže da sam kod stare majke. Ne želim više da se vračam njemu, a to toliko boli. Meni je iskrenost sve. A on nije iskren, nije iskren i neće da prizna. Jednom sam mu rekla: "Ako uhvatim laž koju još poričeš, ja ću se okrenuti i otići." I opet nisam tako uradila, ostala sam tu. Dok se moje oči nisu uvjerile, dok se moje srce nije razločaralo. Moja mladost, moji školski dani su prošli uz njega, žalim vremena provedenog sa njim, žalim za onim što smo imali, jer rekli smo jedno drugom da nikada neće proći, a prošlo je kod njega. Sjećam se njegovog prvog radnog dana i njegovih rijeći : "Uvijek ću ti sve govoriti, ovo što ja i ti imamo niko nam ne može oduzeti. Volim te." Previše je to bilo za njega, a i meni je značilo isto toliko. I mislim da je tu sve počelo da se lomi.. Da, da jeste.

Sada kada preležim skoro cijeli dan, imam dovoljno vremena za sve. Za sve detalje, sitnice, mislim da sam ubila to što smo mi imali, osječam gorčinu krvi u ustima, nadam se da sam ubila našu ljubav. Mislim da jesam. Ako nisam, onda je nešto drugo umrlo u meni..

Najbolje od mene

“Pustite nas da volimo zimu, ipak je ona proljeće genijalnih umova.” – Petro Aretino

Ko sam ja?
"Ko sam ja?" To je pitanje koje vjerovatno je mučilo čovječanstvo još od samog početka civilizacije. I uvijek smo izgovarali nepotpune odgovore na to pitanje. Jer smo taj odgovor večinom tražili na pogrešnim mjestima u filozofiji, vjeri, psihologiji i slično. Umjesto što čitav život odgovor tražimo na takvim mjestima, hajde da krenemo od početka. Kada sami sebi postavimo tavo pitanje "Ko sam ja?" odmah treba da zaredamo rafal pitanja poput "Šta je moje istinsko postojanje?" Šta ja želim od svoga života?" "Koji je moj osnovni identitet?" Još uvijek nedobijamo odgvor. Ok, idemo ovako. Kada nas neko upita "Ko si ti?" Mi uvijek pokušavamo da damo razuman odgovor a isto tako iskren i opširan. Pokušavamo da opisujemo sebe u onoj mjeri u kojoj smo sami sebi poznati, krenete od činjenica. Kao npr. "loš ili dobar", "vrijedan ili bezvrijedan","filozofski ili religioznih", "naučnih ili poetičnih" jer te činjenice smo usvojili kao bitne. Umjesto da muku mučimo sa onim što su nam servirali. Zašto npr. ne bih pomisli jednostavno:

"Ja sam jedinstvena osoba, biće obdareno određenim sposobnostima i kvalitetima; ja sam mila, draga, ali ponekad i gruba, ljubazana, ali ponekad i namrgođena; ja sam vesela, a ponekada i tužna; ja sam žena, djevojka, sestra, kćerka; ja uživam u dugim šetnjama i volim životinje; ja sam neobična, a ponekad i obična; ... ” I ubrzo lista postaje prevelika za ovako mali prostor. Shvatimo da nismo ono što žele drugi, šta govore drugi već ono što sami želimo da smo, e pa to sam ja i to je najbolje od mene.Bitno
Roditelji
Blizanka
Braca
MOJE ŽIVOTINSKO CARSTVO
Graf
Štaf
Traf
Fleki
Silver
Kiki
Lala
I dvije lopuže
pa tek onda svi ostali

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
20303

Powered by Blogger.ba