beats by dre cheap

46. Dobar dan ljepotice.

I dalje poštujem savjet što sam dobila od jedne od najdražih bloggerica. Dakle, i dalje sama sebi upućujem koplimente. Jutros dok sam prala zube, presvlačila pidžamu, oblačila odjeću, opet sam sama sebi izvukla osmjeh u onu iskrivljenu liniju na krajevima.

Imam jedan problem dok čitam bloggove, ne podnosim neke greške koje smatram da se ne bismo trebali praviti jer spadaju u one osnovne stavke obrazovanja. A kad smo već odlučili da pišemo blogg, trebamo znati te osnovne stvari.

Krenimo od toga da:
1. Negacija uz glagole piše se odvojeno – “ne znam”, “ne želim”, “ne mogu”. Izuzetak su negacije “nisam”, “neću”, “nemoj” i “nemam”. ZAPAMTITE TO!
2. Rječica “li” se obavezno odvaja – “da li”, “je li”, izuzev u skraćenom obliku kada glasi – “dal’”, “jel’”. Lakše ćete možda zapamtiti ukoliko vam kažem da kada napišete “jeli” onda to neizostavno znači da ste jeli na primjer grah i nikako ne može da označava rječicu…
3. Negacija se uz glagole piše odvojeno, ali uz imenice obavezno “ide” sastavljeno – “nesreća” ili recimo “nezadovoljstvo”.
4. Sinonim riječi “nedostajati” glasi “faliti”, a ne “hvaliti”, i ovo pravilo nema nikakve veze s time što je ispravno reći “hvala”, a često imamo prilike da čujemo – “fala”.
5. Pomoćni glagol “biti” najčešće se pogrešno koristi u prvom licu množine. Dakle, ne kaže se “Mi bi otišli tamo”, već “Mi bismo otišli tamo”. Dakle, ja BIH, ti BI , on/ona/ono BI, mi BISMO, vi BISTE, oni BI! PROSTO!
6. Možda nekima na prvi pogled djeluje nelogično, tek bilo bi dobro da se zapamti da se superlativi pridjeva “dobar”, “jak” i “slab” ne pišu “naj bolji”, “naj jači” i “naj slabiji”, već sastavljeno – “najbolji”, “najjači”, “najslabiji”.
Ne želim da pametujem, ali eto te neke stvari svi mi trebamo da znamo, kada ovo pišem mislim na sve bloggere uključujući i sebe.
Želim vam ugodan dan! :D

Najbolje od mene
http://ovojenajboljeodmene.blogger.ba
10/01/2016 15:33