84. Oktobar

Veče dragi moji,

Ne znam za vas, ali za mene je nekako Oktobar najbolji dio Jeseni, nekako tada sve počinje.

Inače moje najdraže godišnje doba je Zima, ali moram priznati da sam opsjednuta i sa Jeseni. Vjerovatno jedna od menih najdražih stvari u Jeseni jesu boje. Sve je nekako žuto, crveno, smeđe. I naravno konačno mogu da oblačim slojevitiju odjeću i kombinujem sa ostalim sitnicama koje nekako iskazuju moj stil. I naravno konačno mogu da izvadim sve one džempere iz pozadine i da budu u prvom planu.

Oktobar je nekako najbolji dio jeseni jer tada sve počinje. Kiše u Oktobru, najbolja stvar ikada. Sjediti u kući sa toplom čokoladom, sa šlagom na vrhu i kakaom, ja sam inače nenormalni ljubitel čajeva- pa tako samim time i “očajavam”. Kada kiša pada vani tada je najbolje uzeti neku knjigu ili pogledati neki dobar film dok pijete onu toplu čokoladu, čaj… Ili naravno ako ste jedni od onih poput mene da volite kišu, zaputit se u duge šetnje dok kiša lupa po kišobranu (ili pak kabanici)..

Ne znam stvarno volim Jesen. Znate da je u Oktobru Noć Vještica, a Hocus Pocus je kultni film u Oktobru. Mislim, da li ste stvarno prošli kroz oktobar ako niste pogledali taj film?

Sve što vam još treba jeste neka dekica i dan će vam biti divan.

Svi oni koji mene poznaju privatno znaju da sam ja opsjednuta sa sezonskim dekoracijama, tako da odmah prije Oktobra, dok traje ono čišćenje pred Jesen već razmišljam, šta i kako…

Najdraži mi dio novog godišnjeg doba jeste kupovina. Sve što ide uz to godišnje doba. Jesen je nekako super jer postoji toliko mirisnih svijeća koje imaju temu jeseni.

Ono što ja radim, jeste kupovina maskica za telefon za svako godišnje doba. Jesen je divna za fotografije, jer će vaš Instagram da bude divan uz sve boje jeseni. Ja koristim tople tonove, predlažem vam da koristite isto tako tople tonove kada budete uređivali fotografije i da uživate u Jesni što više možete.

Jedino što ova Jesen nije kao “one prave moje Jeseni u Sarajevu” fali mi miris i dim prženih Kestenja. Fale mi šetnje mojim šeherom.
Jesen u Sarajevu sa sobom donosi i prepoznatljive plodove koje vežemo za ovo godišnje doba kao i voće i povrće, stoga mandarine već uveliko krase pijačne tezge. Ovo godišnje doba polako nas uvodi u zimu, a svojim dolaskom skraćuje dane a produžava noći.

Poznato je da ovo godišnje doba najviše nadahnjuje pjesnike i umjetnike koji su više puta u svojim djelima pisali o jeseni kao o drugom proljeću u kojem je svaki list jedan cvijet.

Jesen i pored (meni dragih) kišovitih i sivih dana ima i lijepu stranu a to su zasigurno pastelne boje koje donosi sa sobom. Najpoznatija šetnjica u Sarajevu, Vilsonovo šetalište, prepoznatljivo po drveću, proteklih dana vjerovatno obojena je zlatno-žutom bojom koju je poprimilo lišće. A ja to ne mogu vidjeti i osjetiti. Fali.

Toliko od mene, ostajte dobro.


Lijepo spavjte, laku noć.

odmene
VRIJEDILO JE. Hvala svima.

6 komentara

  1. Sarajevo jeste ove jeseni..baš lijepo..Žao mi je što si ovu jesen propustila i ove boje i šetnje Vilsom i sve..al, biće još jeseni..biće i Sarajeva..:) Samo da jesen ne postane u duši, kako Sreća reče..Pozdrav iz oktobarskog Saraj'va!:)

Komentariši